Sagt om Pulslaget

Tävlingsinriktade medarbetare får en nystart genom Pulslaget*

Bland de anställda på Svenska Bostäder i Stockholm finns många tävlingsinriktade medarbetare. Tävlingslustan och vinnarinstinkten märks inte minst på den rekordstora uppslutningen till KompetensGruppens friskvårdstävling Pulsslaget. Hela 21 lag med tio deltagare i varje har anmält sig. En imponerande siffra för ett företag med drygt 500 anställda.

*Artikel publicerad i tidningen Personalchefen februari 2008

Svenska Bostäder har sedan länge en omfattande friskvårdssatsning med friskvårdsombud på varje lokalkontor.

- Vi har tidigare arrangerat egna stegtävlingar och andra friskvårdssatsningar, men den störa fördelen med att delta i Pulslaget är att det är ett färdigt koncept med regler, prisutdelning och en tydlig målsättning, nämligen att öka lagets totala kondition.

Det lag som lyckats öka sin kondition mest vinner, vilket gör att lagen vinner på att engagera individer med dålig kondition, säger Margareta Bitsch, arbetsmiljöansvarig och friskvårdssamordnare på Svenska Bostäder.

Engagerad chef en av framgångsfaktorerna

Hon är överraskad över att engagemanget varit så stort och att nästan halva företaget engagerat sig i tävlingen, särskilt med tanke på att företaget är uppdelat på sexton affärsområden som är spridda över hela Stockholm.

En framgångsfaktor har varit en engagerad chef, som inte bara uppmuntrat medarbetarna att tävla utan själv deltar i ett lag som ledningen bildat.

Fler använder friskvårdsbidraget

- En positiv synergieffekt av Pulslaget är att många, som tidigare inte använt sitt friskvårdsbidrag och inte varit särskilt fysiskt aktiva, har sett tävlingen som ett bra tillfälle att ta sig i kragen och förändra sin livsstil.

Många har valt att anmäla sig till Viktväktarna eller gått med i en sluta röka grupp, vilket verkligen känns positivt. Medarbetarna presterar bättre när de trivs bättre, vilket i slutändan gynnar våra hyresgäster, säger Svenska bostäders personalchef Mona Finnström.

Äran är viktigare än priserna

En viktig drivkraft för många som deltar är, enligt Mona Finnström, att få vinna över företagets övriga lag. Äran är viktigare än priserna som delas ut till de segrande lagen, men för att sporra lagen lite extra har Svenska Bostäder valt att själva dela ut pris till de vinnande lagen.

- Många medarbetare ser Pulslaget som en tävling mot sig själv och även gentemot de övriga lagmedlemmarna.

En framgångsfaktor för vår del har varit våra engagerade friskvårdsombud och de lokala affärsområdescheferna, som i sin dagliga kontakt med medarbetarna kunnat motivera och peppa dem till deltagande och fysisk aktivitet vi på huvudkontoret har.

Många har också valt att arrangera egna aktiviteter, exempelvis stavgång på lunchen, säger Margareta Bitsch.

Viktigt att hålla motivationen uppe

Deltagarna gör ett konditionstest före och efter tävlingsperioden. För att underlätta tillvaron för medarbetarna så har de möjlighet att göra testet lokalt ute på sina egna kontor. Friheten att välja en träningsform som passar dem själva är ett annat plus med Pulslaget.

- Nu när vi lyckats motivera så många till att delta i Pulslaget så kommer vi att arbeta med att hålla motivationen på topp även när tävlingsperioden är avslutad. Vi kommer definitivt att fortsätta vårt strukturerade och målmedvetna friskvårdsarbete, säger Margareta Bitsch.

En investering som ger friskare medarbetare

- Det är en investering i vår hälsa som jag är övertygad om att vi får igen i form av friskare medarbetare och en positiv dynamik mellan kollegor och arbetsgrupper. Den egna hälsan lägger grunden till den uthållighet och energi som krävs i arbetslivet idag – av oss alla.

Om vi kan hjälpa våra medarbetare att hitta sätt att fylla på sina energiförråd så är det lättare för dem att göra ett bra jobb, säger Svenska Bostäders vd Göran Wendel. Vi kommer också att göra en uppföljning av tävlingen.

Det har blivit en positiv "snackis" vid fikaborden

- Vi är överväldigade av engagemanget! Och när våra medarbetare så tydligt visar att det här är rätt, då ska vi ta hand om det på ett bra sätt.

Det kan bli fler tävlingar och aktiviteter men framförallt hoppas jag att de frön som Pulslaget slår gör att våra medarbetare fortsätter att motionera och hitta på saker tillsammans i den lokala arbetsgruppen. Gruppkänslan ökar och hos oss har det blir en positiv ”snackis” vid fikaborden, säger Göran Wendel.

Redo att anta utmaningen?