Så här fungerar det

Pulsslaget

1

Anmäl ett lag

Jobbar ni på ett stort företag med flera olika avdelningar kan ni tävla avdelningsvis mot varandra och/eller mot andra lag från andra företag. Det är enkelt. Ni sätter ihop lag (8-12 personer per lag), utser en lagledare och anmäler er till tävlingen.

2

Inledande konditionstest

Ett inledande konditionstest (Åstrandtest), där man mäter syreupptagningsförmågan, utförs på varje deltagare i början av tävlingsperioden. Detta görs antingen på arbetsplatsen eller på annan plats enligt överenskommelse.

Konditionstestet utförs på en ergometercykel. Testresultaten sammanställs och ett snittresultat räknas fram för varje lag. Alla individuella testresultat är sekretessbelagda.

Scrolla ner för att läsa mer om hur ett konditionstest går till.

3

Träna fritt under 3 månader

Här har ni fritt utrymme att utöva en eller flera aktiviteter som ni känner passar er bäst. Gå dagliga promenader, ta ett pass på det lokala gymmet eller ta med dig arbetskollegan på ett löppass under lunchen. Oavsett vad du väljer, kan du göra det på din fritid och/eller tillsammans med dina arbetskollegor på jobbet.

4

Avslutande konditionstest

När tävlingsperioden är över gör varje deltagare ett avslutande konditionstest. Sedan sammanställs testresultaten igen och ett snittresultat räknas fram. Vinnare är det lag som förbättrat sin kondition mest.

5

Utdelning av blommor och diplom

Vi kommer till er och delar ut blommor och diplom till det vinnande laget under festliga former.

Konditionstest (Åstrandtestet)

Världens mest använda och pålitliga submax-test för att beräkna kondition

När du går med i Pulslaget får du göra två professionella kondtionstest på en ergometercykel. Detta test anpassas efter ålder, kön och träningstillstånd. Alla individuella resultat är givetvis belagda med sekretess.

6 minuter på en Ergometercykel

Under ett konditionstest cyklar testpersonen i ca 6 minuter på en belastning som får pulsen att stiga över minst 120 slag per minut (detta brukar upplevas som ”något ansträngande”). Om pulsen blir hög på en låg belastning har hjärtat en låg kapacitet och om pulsen blir låg på en hög belastning har hjärtat en hög kapacitet. När testet är klart får man en siffra på hur många liter syre hjärtat kan pumpa per minut. Sedan räknar man ut relationen till den egna kroppsvikten och får fram ett testvärde. En lätt person behöver inte lika starkt hjärta som en tung person.

Syreupptagningsförmågan mäts och testvärde räknas ut

Det man mäter i testet är alltså syreupptagningsförmågan, som är ett mått på konditionen. Sedan räknas testvärdet ut som är relaterat till den egna kroppsvikten. Och det är skillnaden mellan start- och sluttestet som är avgörande. Ju större ökning, desto större chans att vinna. Därför gynnas dem som inte är så vältränade vid start eftersom de har större chans att göra en större förbättring av konditionen.

Amerikanska flygvapnet, Tyska brandförsvaret och Ishockeydomarna i NHL är några grupper som använder Åstrandtestet för att säkerställa att konditionen håller rätt nivå för arbetsuppgifterna.

Konditionstest Åstrandtestet

Redo att anta utmaningen?